1. Kan jeg ta HMS-kurs som nettkurs?
HMS-kurs for ledere skal gi en innføring i de viktigste aspektene i HMS-arbeidet og gjennomføres i tråd med Arbeidstilsynets veiledning for denne type opplæring. Denne opplæringen kan tas som nettbasert kurs. Som regel utstedes et kursbevis etter gjennomført kurs for å oppfylle kravet til skriftlig dokumentasjon.
2. Hvem er pålagt HMS-kurs?
Arbeidsmiljølovens § 3-5 krever at virksomheters øverste leder(e) skal kunne dokumentere opplæring i HMS-arbeid. Plikten er personlig og kan ikke delegeres og gjennomgått opplæring skal kunne dokumenteres skriftlig. Det er også krav om at alle personer som leder andre ansatte skal ha nødvendig kunnskap, så alle med personalansvar bør altså gjennomføre HMS kurs for ledere.
3. Hva er arbeidsgivers ansvar?
Arbeidsgiver har ifølge arbeidsmiljølovens bestemmelser ansvar for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig. Hensikten med en plikt til opplæring er å tydeliggjøre forventningen om at arbeidsgiver skal ha kunnskap om grunnprinsippene i systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid og om arbeidsmiljøloven.
For å kunne ta de riktige beslutningene i forhold til arbeidsmiljøet, skal arbeidsgiver ha kunnskap om hvilke krav som gjelder, hva som skal til for å få et godt arbeidsmiljø og hvordan det skal arbeides systematisk med helse-, miljø- og sikkerhet i virksomheten.
4. Hva er hensikten med opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid?
Opplæringen har som mål å:
- Gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det skal arbeides systematisk med helse-, miljø og sikkerhet i virksomheten.
- Bidra til at arbeidsgiver blir i stand til å se, tenke og handle på en slik måte at helse, miljø, sikkerhet og velferd blir ivaretatt i virksomheten.
- Bidra til at arbeidsgiver ser verdien av et velfungerende helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
- Bidra til at helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet blir integrert i planleggings- og beslutningsprosesser i virksomheten, herunder også omstillingsprosesser.
- Sette arbeidsgiver i stand til aktivt å bruke arbeidsmiljøloven og dens forskrifter for å fremme en kontinuerlig forbedring av helse, miljø og sikkerhet i virksomheten.
- Gi arbeidsgiver kunnskap om arbeidsmiljøfaktorer som kan ha innvirkning på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og arbeidsmiljøet i egen virksomhet.
- Bidra til at arbeidsgiver driver godt helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid gjennom dialog, medvirkning og partssamarbeid.
5. Hva skal opplæringen inneholde?
Det er en klar intensjon at arbeidsgivers opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid skal tilpasses den enkelte virksomhets og bransjes risiko- og driftsforhold. Følgende temaer bør blant annet inngå i opplæringen:
- Arbeidsmiljøloven og dens forskrifter
- Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid
Opplæringen skal gi arbeidsgiver:
- Innføring i arbeidsmiljølovens innhold og struktur.
- Orientering om arbeidsmiljølovens forskrifter.
- Kunnskap om arbeidsmiljølovens bestemmelser og dens forskrifter som har særlig betydning for egen virksomhet og bransje.
- Kunnskap om:
- Arbeidsgivers plikter.
- Arbeidstakers rett og plikt til medvirkning.
- Verneombudets funksjon og oppgaver.
- Arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgaver.
- Bedriftshelsetjenestens funksjon.
Kilde: Arbeidstilsynet