Er dere over 20 ansatte? Har du fått med deg de nye kravene du som arbeidsgiver har for å jobbe aktivt for likestilling og forhindring av diskriminering på arbeidsplassen?
Aktivitets- og redegjørelsesplikten er en lovpålagt plikt for arbeidsgivere til å jobbe aktivt for likestilling og ikke-diskriminering, og i 2020 ble denne plikten ytterligere forsterket. Plikten er formulert i likestilling- og diskrimineringsloven §26 første og andre ledd, og krever at arbeidsgivere i offentlige virksomheter (uavhengig av størrelse) og private virksomheter (flere enn 50 ansatte):
- jobber med likestilling og diskriminering gjennom en lovbestemt arbeidsmetode, herunder kartlegging av lønn og ufrivillig deltid (aktivitetsplikt)
- redegjør årlig for tilstanden på kjønnslikestilling og på arbeidet med likestilling og ikke-diskriminering (redegjørelsesplikt)
Aktivitetsplikt
Aktivitetsplikten innebærer at bedrifter skal følge en firesteg-metode i arbeidet med likestilling samt kartlegging av lønnsforhold og ufrivillig deltid som følger:
- Undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling, herunder annethvert år kartlegge lønnsforhold fordelt etter kjønn og bruken av ufrivillig deltidsarbeid
- Analysere årsakene til identifiserte risikoer
- Iverksette tiltak som er egnet til å motvirke diskriminering, og som vil bidra til økt likestilling og mangfold i virksomheten
- Vurdere resultatene av de iverksatte tiltakene
- Den samme plikten gjelder i private virksomheter som jevnlig sysselsetter mellom 20 og 50 ansatte, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det.
Redegjørelsesplikt
Iht. likestillings- og diskrimineringsloven §26 første og andre ledd, har arbeidsgivere plikt til å redegjøre for hvordan de arbeider med likestilling og diskriminering én gang i året. Redegjørelsen skal publiseres i årsberetningen, årsrapporten eller i et annet offentlig tilgjengelig dokument. Redegjørelsen skal bestå av to hoveddeler:
- Den faktiske tilstanden for kjønnslikestilling i virksomheten
- Hva virksomheten gjør for å oppfylle aktivitetsplikten
Pliktenes formål
Formålet med lovparagrafen og de forsterkede pliktene er blant annet å sikre at arbeidssøkere får like muligheter når de søker en stilling, samt sikre at arbeidstakere i en virksomhet får like muligheter og vilkår.