Ny jobb

Publisert 27.januar 2017 i Prevent

Du har nettopp fått ny jobb og vil vise hva du kan. Men som helt ny i jobben kan det være lurt å tenke gjennom visse ting; å lytte mer enn du prater, tørre å spørre når du ikke forstår og stille passe høye krav til deg selv. Det sier rekruttereren Petra Fryxell.

Petra Fryxell jobber med rekruttering av sjefer og spesialister hos rekrutteringsfirmaet Poolia. Hun oppfordrer alle til å forberede seg mentalt før en ny jobb – uansett om du er ny i arbeidslivet eller har mye erfaring.

– Å gå inn i en ny jobb er en stor forandring og i begynnelsen er det mye å ta inn. Det handler om å vise interesse og være aktiv og samtidig lytte. Du kan til og meg måtte akseptere at f.eks. IT-systemet og foretakets policy er nytt for deg, selv om det til og begynne med kan være litt frustrerende.

Oppfølgingsmøter

Når Petra Fryxell hjelper en person til ny jobb gjør hun en oppfølging etter noen måneder. Stemte forventningene med virkeligheten? Har det oppstått andre problemer?

– Ofte stemmer forventingene ganske bra, og det er sjeldent noen kastes rett inn i jobben. Men selvfølgelig kan det komme frem saker, som at man f.eks. har vanskeligheter med å få innpass i arbeidsgruppen eller at sjefen er opptatt og ikke så tilgjengelig som man trodde.

Som ny i jobben er det viktig at man tør å spørre og streve etter tydelighet. Det kan man f.eks. gjøre gjennom tidlig å booke inn regelmessige oppfølgingsmøter med sjefen. Derimot sier Fryxell at det kan være bra å ligge litt lavt i begynnelsen med egne oppfatninger og meninger om kollegaene. Særlig om det handler om den nye arbeidsplassen.

– Jeg tror det er viktig å virke litt diplomatisk og ydmyk når man ikke kjenner hele bildet av den nye arbeidsgiveren og arbeidsplassen. Vis heller at du lytter og relater heller til tidligere erfaringer og arbeidsgivere.

Fadderordning

Mottagende arbeidsplasser har ofte ulike typer av egen introduksjon, der faddere blir et mer og mer vanlig innslag, i følge Fryxell.

– En fadder er veldig bra, for da finnes det noen i nærheten du kan ta en lunsj med og som spør deg hvordan det går. Det er også veldig viktig å få et ordentlig oppdrag med en gang, eller at man tar eget initiativ for å følge med på møter eller sitte ved siden av for å lære mer. Da viser du at du er interessert og engasjert.

Samtidig er det viktig at som ny på arbeidsplassen stiller rimelige krav til egen prestasjon

– Vær snill mot deg selv og ikke ha for store krav til at du skal levere med en gang. Og selv om alle på arbeidsplassen kjempekoselige så hjelper det å ha en sjef med rimelige forventinger til deg den første tiden. Som lar deg forstå at det er ok å være ny, og som viser at han eller hun vet at du kommer til å komme deg inn i jobben, soer Fryxell.

Hvordan er det hos dere?

Tar dere godt i mot nye ansatte? Ønsker du å ha mer tid til å ta deg av de ansatte og arbeidsmiljøet på arbeidsplassen? Med Kuba IK frigjør du tid ved at de ansatte selv kan registrere sykefravær, egenmeldinger, sykemeldinger m.m. og det letter arbeidet med HMS- og internkontroll slik at du ikke trenger å bruke unødvendig mye tid på det. Ønsker du å vite mer om oss og hva vi kan tilby nettopp deg og din bedrift? La oss ta kontakt med deg for en uforpliktende prat da vel

Kontakt oss her!